Levende legende Van Dongen voert zware strijd tegen kanker

ceesvandongen_8d4faf106c17d46dc12578b5005795b9.jpg
ceesvandongen_8d4faf106c17d46dc12578b5005795b9.jpg
MOTORSPORT - De diagnose 'kanker' kwam keihard aan bij oud-motorcoureur Cees van Dongen uit Rotterdam. Een melanoom - met uitzaaiingen - en de verwachtingen zijn slecht.
Maar Cees van Dongen blijft hopen en vechten. Hopen op een middel en vechten tot het bittere eind. Zo'n driekwart jaar weet hij van de ernst van zijn ziekte. Het noopte hem tot stoppen met zijn favoriete hobby: het racen met de 'Golden 50cc club', een hechte groep vrienden die jaarlijks vele circuits afgaat om demonstraties te geven. "Helaas gaat het niet meer. Het hoofd wil nog wel, maar het lichaam niet meer", aldus de 79-jarige geboren Rotterdammer.

Van Dongen vertelt zijn aangrijpende verhaal vanuit zijn domein, de werkplaats naast zijn fraaie huis in Capelle aan de IJssel. Ik grijp alles aan, contact alle ziekenhuizen en klinieken in de hoop dat ze me kunnen helpen. Maar tot nu toe zonder resultaat helaas. Maar ik heb sinds kort weer een sprankje hoop. Na de TT heb ik een afspraak in het Antoni van Leeuwenziekenhuis, want er is een nieuw medicijn. Nu is mijn hoop gevestigd op de artsen daar. Misschien dat ze me kunnen helpen."

Cees van Dongen is er de man niet naar om zich over te geven aan zijn ziekte. Het is de mentaliteit die hij ook al had als coureur. Een doorzetter. Een pionier ook. Iemand die leefde voor de sport, 24 uur per dag. Van Dongen heeft een lange en rijke racecarriere achter de rug. Vanaf 1954 tot en met de TT van 1980 was hij actief. Nationaal en ook internationaal.

Met 14 nationale titels en 41 TT-starts is Van Dongen dubbel recordhouder. Niemand maakte meer starts tijdens de Dutch TT op het circuit van Assen. Met de 14 nationale titels deelt hij de koppositie met Lo Simons. "Maar dat hadden er eigenlijk 17 kunnen zijn, maar de nationale titels die ik pakte bij de junioren werden niet meegeteld", zegt Van Dongen, die houder is van de Hans de Beaufortbeker (de belangrijkste onderscheiding in de vaderlandse motorsport).

RTV Drenthe Sport-verslaggever Niels Dijkhuizen zocht de 'living legend'op en sprak over zijn imposante loopbaan en over het zwaarste gevecht, die de Rotterdammer op dit moment aan het voeren is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.