Iwema lacht en huilt in kwalificatie: Van 1 naar 33

ASSEN - Maverick Vinales uit Spanje start morgen vanaf pole position in de 125cc Grand Prix. De Spanjaard pakt de pole in een hectische kwalificatie voor Johann Zarco en Sandro Cortese.
Iwema kwalificeerde zich net. Beste Nederlander is Bryan Schouten, hij start zaterdag vanaf de 26ste plaats.

Iwema
Met nog tien minuten te gaan in de kwalificatie ging Jasper Iwema onderuit, waardoor hij geen kans meer had om zijn tijd te verbeteren. Doordat de baan steeds droger en dus sneller werd, kwam een directe kwalificatie voor de man uit Hooghalen in gevaar. Hij leek buiten de 107% regel te vallen, een berekening waarbinnen gekwalificeerd moet worden, maar op 0,06 seconden wist hij het net te redden.

Hectisch

Een hectische openingsfase bij de kwalificatie van de 125cc. De pitsstraat ging open en alle coureurs reden naar buiten om te proberen een goede kwalificatietijd neer te zetten voordat de regen zou vallen.

Diverse coureurs namen iets teveel risico waardoor er binnen een paar minuten zes à zeven coureurs van de motor af vielen. Onder andere Sergio Gadea, Jonas Folger en Bryan Schouten bleven niet op de motor zitten. Nadat dit gebeurde viel de verwachte regenbui. Daardoor bleven de coureurs vijf minuten binnen en had Jasper Iwema de snelste tijd staan.

Nederlanders

De wild card coureurs starten zaterdag in de achterhoede Jerry van de Bunt start vanaf de 29ste plek. Thomas van Leeuwen vertrekt vanaf plek 32. En Ernst Dubbink moet hopen op clementie, hij finishte buiten de 107% en zal moeten hopen dat de organisatie hem asnog toelaat.

Foto: Racesport.nl

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.