'Nog zeker tientallen zware vliegtuigbommen bij Havelte'

HAVELTE - Het openbare natuurgebied bij Havelte ligt vol met bommen en andere munitie. Dat beweert een inwoner van Gasselternijveen.
Met een detector onderzocht Nardus Rotman het gebied waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld hadden. Dat is vooral in maart 1945 stevig gebombardeerd en niet al die 5000 bommen gingen af.
Dinsdag maakte RTV Drenthe al bekend dat - vlakbij Havelte - op het Holtingerveld door een andere particulier met een detector een zware bom is gevonden. Woensdag meldde Rotman dat hij minstens 50 bommen heeft gevonden, maar bewijzen daarvan kon hij niet tonen. 'De plekken zitten in mijn hoofd.' Overigens zijn bij een officieel onderzoek op de plek waar de zogenoemde poort van het gebied moet komen 271 verdachte bodemvondsten gedaan. Maar of dat ook bommen betreft wordt nog onderzocht.

Frustratie


Rotman zoekt volgens eigen zeggen al sinds zijn twaalfde naar sporen uit de oorlog en heeft ook veel vondsten gedaan bij het voormalige Duitse vliegveld in Peest. Hij zegt dat hij zijn vondsten heeft gemeld bij de gemeente Westerveld en andere instanties.

Schaapsherder Jelle Kootstra is Rotman wel eens met een metaaldetector tegengekomen, maar heeft nooit harde bewijzen gezien van zijn vondsten. 'Zijn verhalen kloppen niet, maar er worden wel vaker vondsten gedaan die niet naar buiten komen.'
Westerveld heeft inmiddels wel bekend gemaakt dat de bom, die zaterdag is gevonden, vrijdag weggehaald en ontmanteld wordt. Volgens de gemeente is er geen gevaar zolang je niets doet. Burgemeester Jager van Westerveld heeft woensdagochtend op Radio Drenthe aangekondigd de melding over de bommen te onderzoeken.

Tussen 1989 en 1993 hield de Explosieven Opruimingsdienst een grote schoonmaakactie en vond 158 bommen, 56 granaten en meer dan 2.400 kilo munitieschroot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.