Berthold Ziengs stapt op vanwege fraudezaak

ASSEN - VVD Statenlid Berthold Ziengs uit Assen is opgestapt. Hij wordt verdacht van fraude.

Vorige week donderdag deed de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD een inval bij zijn vastgoedbedrijf Tecumseh BV in Assen. De administratie is in beslag genomen. Volgens het OM gaat het om fraude met in- en verkoopfacturen. De schade voor de fiscus loopt volgens het OM in de tonnen.

Ziengs is eigenaar van nog twee bedrijven, advies- en administratiekantoor Ziengs Consultancy BV en Jackie K. Holding BV, deze zijn niet bij het onderzoek betrokken. Het gaat alleen om de onroerend goed-maatschappij Tecumseh BV. Tussendoor was hij zowel als recreatieondernemer en als organisator van diverse evenementen actief.

VVD Drenthe vol begrip

Vanuit de Drentse VVD wordt met vol begrip gereageerd op het besluit van Ziengs. De VVD-er wordt alom geprezen voor zijn enthousiaste inzet voor de partij. Ziengs nam het besluit in overleg met voorzitter Ewout Klok van de Kamercentrale Drenthe en voorzitter Annemarie Pannekoek van de statenfractie.


Schriftelijke verklaring Berthold Ziengs:
PERSVERKLARING

datum: donderdag 21 juli 2011
Ik heb vandaag bij de voorzitter van Provinciale Staten, de heer J. Tichelaar mijn ontslag ingediend als lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Ik leg met onmiddellijke ingang al mijn politieke functies neer.

De ontwikkelingen hebben betrekking op mij persoonlijk. Ik zou niet graag zien dat de VVD daar direct of indirect schade van ondervindt. Ik heb altijd politiek bedreven voor de VVD, niet voor mijzelf. Vandaar dat ik met onmiddellijke ingang mijn zetel ter beschikking heb gesteld.

Er loopt op dit moment door de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst onderzoek naar frauduleuze handelingen binnen mijn vastgoedbedrijf Tecumseh BV in Assen. Ik ben daarvan enig aandeelhouder en directeur en derhalve verantwoordelijk. De administratie is in beslag genomen, op verdenking van fraude. Mijn twee andere bedrijven, Ziengs Consultancy BV en Jackie K. Holding BV, zijn niet bij het onderzoek betrokken.

De verdenking heeft betrekking op vastgoed-transacties met Duitse partijen en toeleveranciers een aantal jaren geleden. Daarbij hebben zich blijkbaar onoorbare zaken voorgedaan. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat dat precies geweest is. Ik heb daar momenteel geen zicht op.
Berthold Ziengs

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.