Kroon: "etappewinst in Vuelta maakt van seizoen een 7+"

WIELRENNEN - "Frustrerend" is het woord dat wielrenner Karsten Kroon uit Dalen gebruikt voor het seizoen 2011.
Een zware val in de Ronde van Vlaanderen gooide zijn plannen in zijn geliefde voorjaarsklassiekers compleet in duigen. Kroon brak zijn sleutelbeen en liep een forse hoofdwond op, waardoor hij alle grote wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Eind juni kreeg Kroon een nieuwe domper te verwerken. De ploegleiding van BMC liet hem op het allerlaatste moment afvallen voor deelname aan de Tour de France en zo heeft Kroon tot op de dag van vandaag zich nog amper kunnen laten zien op het allerhoogste niveau.
"Toch was het missen van de Tour niet zo'n heel groot issue hoor. Er was geen boosheid of onbegrip. Of ik op dit moment revanchegevoelens voel? Natuurlijk wil ik me graag laten zien tijdens de Vuelta, maar niet uit frustratie vanwege het missen van de Ronde van Frankrijk. Ik wil gewoon het beste van mezelf laten zien", aldus Kroon vanuit de auto richting het vliegveld voor de reis naar Benidorm, waar de Vuelta zaterdag begint met een ploegentijdrit.
"Ik voel me goed. Heb een prima generale gehad in de Eneco-tour (32e in eindklassement) en ik denk dat de vorm dusdanig is om vanaf het begin er vol in te vliegen. Etappewinst is mijn hoofddoel ja, zonder twijfel. Of etappewinst in de Vuelta van mijn seizoen een 8 kan maken in plaats van een 5? Nee, maar wel een 7+..... We hebben geen kopman en mogen dus voor eigen kansen rijden. De ronde gaat van start met de ploegentijdrit in en rond Benidorm. Dat vind ik eigenlijk best een leuk onderdeel. Helemaal deze keer, want we rijden door het gebied waar ik al twintig jaar kom om te trainen. Benidorm is na Drenthe en Limburg een beetje mijn thuis, dus ik kijk er erg naar uit."
Naast een etappezege heeft Kroon ook andere doelstellingen in de Vuelta, die meer gericht zijn op de weken en maanden na de Ronde van Spanje. "De Vuelta is de best mogelijke voorbereiding op de wedstrijden die erna komen, zoals het WK. Daar hoop ik weer aan het vertrek te staan, ondanks dat het parcours in het Deense Kopenhagen niet echt geschikt is voor mij. Maar het kan mijn twaalfde achtereenvolgende start worden op het wereldkampioenschap en het rijden in het oranje-shirt blijft nog altijd supergaaf. Daarnaast kan je in de Vuelta, mits je er goed uitkomt, een hele goede basis leggen voor de trainingen tijdens de wintermaanden waardoor je je ideaal kunt klaarstomen voor de voorjaarsklassiekers. En alle wielervolgers weten dat mijn piek in het voorjaar hoort te liggen."
Voor welke formatie Kroon komend voorjaar zijn favoriete klassiekers gaat rijden is nu nog onduidelijk. "Ja, dat klopt. Ik heb een aflopend contract bij BMC, maar ik heb wel aangegeven dat ik in ieder geval nog een jaar door wil fietsen. Waar? Dat is nog niet duidelijk. Maar ik maak me geen zorgen. Ik kan rustig een keuze maken. Aanbiedingen heb ik al op zak."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.