Ex-Dutchbatter speelt theaterstuk over Srebrenica

EKEHAAR - Oud-militair Wim Dijkema uit Zuidlaren gaat het toneel op met een theaterstuk over de val van Srebenica. Hij schreef de monoloog 'Good Luck, hold on' met zijn visie op het drama.
Als VN-militair maakte Dijkema de val van de enclave van dichtbij mee. Op 11 juli 1995 werd de moslimenclave door de Serven ingenomen. Daarna werden 8.000 moslimmannen en -jongens afgevoerd en omgebracht. Met de monoloog hoopt Dijkema de kijkers te laten voelen hoeveel impact deze dramatische gebeurtenis op de Nederlandse Dutchbat-militairen heeft gehad.
De monoloog wordt vanuit drie verschillende personages verteld; vanuit Wim Dijkema zelf als verteller, als militair en als klusjesman die tien jaar na dato weer terug is in Srebenica. "Ik speel al sinds 1976 amateurtoneel en dit is verreweg het moeilijkste wat ik gedaan heb. Iedere keer worden de wonden weer opengereten. Het komt dan allemaal weer zo verschrikkelijk dichtbij."
De monoloog heet 'Good Luck, hold on', (`succes en volhouden maar`). Dat was de boodschap die de VN de Nederlandse militairen meegaf toen ze naar Srebenica gingen.
De monoloog is te zien op 10 september, op de Culturele Uitdag, in Ekehaar. De première is in Theaterboerderij Het Hek van de Dam. Later op de avond, om 21.30 uur, wordt dezelfde voorstelling nog een keer opgevoerd in café De Amer in Amen. Op 23 september is de monoloog nog een keer te zien in het Hek van de Dam.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.