TV ITEM LATEN STAAN!!! Verdubbeling orgaandonoren door proef noordelijke ziekenhuizen

donor_0128a7bd00408243c12578ce00325a38.jpg
donor_0128a7bd00408243c12578ce00325a38.jpg
GRONINGEN - Ziekenhuizen in Drenthe en de andere noordelijke provincies hebben een succesvolle methode bedacht om meer orgaandonoren te werven.
In het Donorregister staat geregistreerd wie zijn organen wel en niet beschikbaar wil stellen. Doordat de registratie niet verplicht is, is van veel mensen niet bekend of ze hun organen beschikbaar willen stellen. De ziekenhuizen in het noorden richten zich in die gevallen op de nabestaanden. Die kunnen dan alsnog toestemming geven voor donatie van organen van hun familielid.
Volgens projectleider Daniëlle Nijkamp van het UMCG is de manier van vragen erg belangrijk: "Het ligt natuurlijk erg gevoelig. De nabestaanden hebben het al moeilijk genoeg. Toch merken we dat wanneer we goede voorlichting geven, de bereidheid erg hoog ligt."
Het aantal orgaantransplantaties in de noordelijke provincies is door de nieuwe aanpak al bijna verdubbeld. Er werden dit jaar al ruim dertig orgaandonatieprocedures uitgevoerd, hetzelfde aantal transplantaties als normaal gesproken in een heel jaar plaatsvinden.
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil nu graag dat de werkwijze landelijk wordt ingevoerd. In november beslist minister Edith Schippers van Volksgezondheid hierover. Dan is de eindrapportage van de nieuwe aanpak klaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.