'Minder bouw van wegen en woningen in krimpgebieden'

ASSEN - Het Planbureau voor de Leefomgeving wil dat er in krimpgebieden zoals Drenthe minder geld aan de aanleg van wegen wordt uitgegeven. Dat schrijft het planbureau in de
binnenlandsbestuur.nl/Uploads/Files/RV2011-kaft---voorwoord---bevindingen.pdf" target="_blank">Ruimtelijke Verkenning 2011.

Bovendien vindt het Planbureau dat de Provincie krachtig moet optreden tegen gemeenten, die bouwprogramma's niet willen aanpassen. Het kan volgens het Planbureau zelfs verstandig zijn als er provinciaal tijdelijk een tekort aan woningen ontstaat. Op die manier wordt duidelijk op welke plekken behoefte is aan nieuwe huizen.

Geld woningbouw over gemeenten verdelen

Het planbureau wil dat gemeenten waar nog woningen nodig zijn, andere gemeenten geld gaan betalen. De opbrengsten van woningbouw worden op die manier verdeeld over de verschillende gemeenten en zo wordt voorkomen dat alle gemeentes voor zichzelf bouwen.

Borger-Odoorn roept gemeenten op nieuwe realiteit te accepteren

Gemeenten moeten de realiteit onder ogen zien na het verschijnen van een nieuw rapport over krimp, van het planbureau voor de leefomgeving. Dat zegt wethouder Jacob Bruintjes van Borger-Odoorn. Het planbureau noemt het bouwen van woningen en het aanleggen van wegen en industrieterreinen niet langer vanzelfsprekend. Die tijd is volgens wethouder Bruintjes definitief voorbij.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.