Hoogeveners varen met replica boomstamkano van Pesse

HOOGEVEEN - De boomstamkano van Pesse is nagebouwd en kan varen. De replica is gemaakt op initiatief van Hoogeveners Marga Zwiggelaar en Albert Metselaar.
Zij willen met de nagebouwde boot de geschiedenis tastbaar maken en er ook werkelijk mee varen. Dat lukte vrijdagmiddag door Joke Zomer uit Hardenberg die er ook mee wil gaan racen.

De kano werd vrijdag eerst ten doop gehouden voordat de boot te water ging. Marga Zwiggelaar doopte de boot met berkenwijn. De bouwer Charlie Timmermans bleek zelf te zwaar voor zijn kano. De kano is tot er een boomstamkanorace kan worden gehouden, te zien in galerie Okoth van Timmermans in Hollandscheveld

Oudste boot ter wereld

De originele boomstamkano van Pesse werd in 1955 gevonden bij de aanleg van de snelweg A28 aan de zuidkant van Pesse. Het zou de oudste boot ter wereld zijn. De boot is opgenomen in de collectie van het Drents Museum. Tot 2001 werd getwijfeld of de kano van Pesse wel een vaartuig is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.