Koningin Beatrix heropent Drents Museum

ASSEN - Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag het vernieuwde Drents Museum in Assen geopend.
Kort voor half vijf verrichtte ze door een slag op een enorme Chinese gong de opening, dit deed ze samen met Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar en de burgemeester van Assen Sicko Heldoorn.

Tentoonstelling

De Koningin bezocht daarna de tentoonstelling 'De Gouden Eeuw van China'. Een overzicht van de Chinese samenleving ten tijde van de Tang-dynastie. Ongeveer 150 voorwerpen van aardewerk, zilver, goud, glas en steen zijn te zien in het hernieuwde museum. De koningin zou tegen half zes moeten vertrekken, maar ze vond het blijkbaar gezellig in het museum dus vertrok ze rond kwart voor zes.

Tevreden directeur

Directeur Michel van Maarseveen vond de bijeenkomst erg ontspannen: "Het liep perfect. Ze was erg onder de indruk van de bouw en de tentoonstelling. De beelden hadden helemaal haar aandacht. Ze was ook heel trots dat er zoveel mensen buiten stonden, dat had ze een tijd niet gezien."

Architect

Architect Erick van Egeraat vond de reactie van de konigin erg leuk. "Toen ze in deze ruimte kwam zei ze naar boven wijzend 'Ah dat is de straat,' Dus ze kon zich meteen oriënteren. Ze vond het wel indrukwekkend en dat is natuurlijk wel de bedoeling."

Publieke belangstelling

De publieke belangstelling voor de komst van de koningin was groot. Het publiek stond al een paar uur te wachten. Enkele toeschouwers waren zelfs in bomen geklommen.

Verbouwing

Het museum is bijna anderhalf jaar dicht geweest vanwege een grondige opknapbeurt en de bouw van een nieuwe ondergrondse tentoonstellingsvleugel.

Draak

Woensdagavond wordt er een Chinese lampionnenoptocht gehouden, met start bij De Bonte Wever en het einde is bij de Kop van de Vaart in Assen. Daar wordt een 125 meter lange Chinese draak onthuld. In het museum is nog een feestelijke opening voor genodigden. Vanaf donderdag is het museum voor publiek toegankelijk.

Foto 1: Van Oost Media

Zie ook:


(Archief)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.