Zure Koolsoep met spek en zure room
PROVINCIE - 1 grote verse kool of 2 kilo zuurkool1 eetlepel boter2 eetlepels bloem1 ui2 eetlepels zoete rode paprikapoeder250 gram gerookt kinnebakspek50 gram slanina (vetspek)200 gram smantana (zure room)De kool in drie liter water koken tot het blad zacht wordt (tenzij je zuurkool gebruikt).
Snijd het kinnebakspek in plakjes en bak dat lekker uit, samen met de in dobbeltjes gesneden slanina. Voeg het daarna aan de koolsoep toe. Fruit de uien tot ze mooi geel zijn, voeg daarna de bloem en het paprikapoeder toe, even omscheppen en bij de soep doen.
De smantana even aanmaken met wat koud water, dan lost deze gemakkelijker op in de soep. Op smaak maken met een beetje peper en zout en nog 10 minuten op matig vuur alle goed doorverwarmen, lekker met brood, borrel en bed(!) dichtbij. En morgen weer vroeg op om de calorietjes eraf te werken...