Verdachte van boerderijbranden eerder veroordeeld

ASSEN - De 39-jarige vrouw uit Weerdinge die is opgepakt voor de boerderijbranden in de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo is twee keer eerder veroordeeld voor brandstichting en poging tot doodslag. In beide gevallen kreeg ze een gevangenisstraf en tbs. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.
De vrouw wordt gehoord om te kijken wat haar eventuele betrokkenheid is bij branden in onder meer Rolde, Oudemolen, Gieten, Balloo, Anderen en Eext.

Branden in Lelystad

In de zomer van 1995 stichtte ze op 22-jarige leeftijd zes brandjes in haar toenmalige woonplaats Lelystad. Ze werd een half jaar later veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor brandstichting, maar ook voor poging tot doodslag. Ze had de remleidingen van een auto doorgesneden. De vrouw werd zes jaar behandeld.

Opnieuw brandstichting

Vanaf 2003 verbleef ze bij haar ouders in Weerdinge en niet lang daarna verviel ze weer in haar oude gedrag. In september 2004 stak ze in de bossen bij Klijndijk een boomzaagmachine in brand. Sindsdien werden de inwoners van Borger-Odoorn vaker opgeschrikt door branden. Onder meer theehuis Poolshoogte in Odoorn en een tennisvereniging in Exloo gingen in vlammen op.

TBS

In totaal stichtte de vrouw tussen 2004 en 2005 dertien branden op de Hondsrug en zorgde ze voor veel angst en onrust in de omgeving. Een jaar later werd de inmiddels 33-jarige vrouw voor de rechtbank in Assen veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging. Ook moest ze een schadevergoeding van 15.000 euro betalen

.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.