Gedupeerden branden opgelucht na aanhouding

WEERDINGE - De gedupeerden van de branden in historische rietgedekte panden in Drenthe zijn blij met de aanhouding van een 39-jarige vrouw uit Weerdinge, maar willen wel eerst zeker weten dat zij de dader is.
De vrouw meldde zich gisteren zelf bij de politie. Ze wordt verdacht van de reeks brandstichtingen in de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo. In 2006 werd de vrouw nog veroordeeld voor branden in de regio Exloo.
Herderin Marianne Duinkerken van de schaapskudde Balloërveld is opgelucht dat de politie een verdachte heeft aangehouden. In de nacht van 28 op 29 oktober ging de schaapskooi bij Balloo in vlammen op. Bij Marianne Duinkerken komen met de aanhouding alle herinneringen weer naar boven. Ze hoopt dat met het oppakken van de vrouw alle angst en onrust in de regio verdwijnt. Ook wil ze graag horen waarom de branden zijn gesticht.

In maart ging de eeuwenoude boerderij Kamps bij Rolde in vlammen op. Voor het gedupeerde echtpaar Willem Gulcher en Gonne Klein, dat er woonde en er een galerie runde, is de aanhouding goed nieuws.

Volgens Ernst Ameling, forensisch psycholoog en deskundige op het gebied van pyromanie en brandstichting, is het opmerkelijk dat de verdachte een 39-jarige vrouw is. Brandstichters zijn volgens hem vaak jonge mannen.

Volgens Ameling is het mogelijk dat de verdachte haar woede richtte op gebouwen in de natuur die daar volgens haar niet horen. Zo heeft de verdachte eerder clubhuizen in de bossen bij Odoorn in brand gestoken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.