Insigne voor militairen die einde maakten aan treinkaping De Punt

De gekaapte trein
De gekaapte trein
DE PUNT - De militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping bij De Punt krijgen een insigne. Er komt ook een onderscheiding voor militairen die waren betrokken bij de bevrijding van de gijzelaars in een basisschool in Bovensmilde.
Minister Hillen van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers een personentrein bij De Punt. Tegelijkertijd gijzelden Molukkers in Bovensmilde ruim 100 schoolkinderen en hun onderwijzers.

De gijzelingen hielden Nederland bijna 3 weken in hun greep. De treinkaping werd beëindigd
door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verloren daarbij het leven. De gijzelnemers in de school gaven zich uiteindelijk over. De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken te erkennen.
Veertig reizigers, de machinist en de conducteur mochten direct de trein verlaten. De overige inzittenden werden 20 dagen lang vastgehouden. Op 11 juni, 20 dagen na het begin van de kaping, werd met een militaire operatie, waarbij straaljagers werden ingezet, een einde gemaakt aan de treinkaping.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.