Hoogleraar Rabbinge: hongersnood dreigt voor tientallen miljoenen mensen

ASSEN - De rijke landen in de G20 moeten zorgen dat de prijzen van graan stabieler blijven en dat exportlanden hun grenzen niet sluiten. Dat zegt de Drentse hoogleraar Rudy Rabbinge, verbonden aan de Wageningen Universiteit.

De prijzen voor tarwe, maïs en soja stijgen onder invloed van misoogsten door droogte in de Verenigde Staten, Rusland en Kazachstan en door overstromingen in India. De stijgende vraag naar biobrandstoffen maakt het probleem nog groter. Veel landbouwgrond, vooral in Afrika, is opgekocht voor de productie van bijvoorbeeld ethanol.
De hoge prijzen zijn volgens professor Rabbinge een ramp voor arme landen, waar mensen bijna tachtig procent van hun inkomen aan eten uitgeven. Hij vreest rellen en hongersnood voor tientallen miljoenen mensen.

De G20 komt nog deze maand voor spoedoverleg over de dreigende voedselcrisis bijeen. Oud-senator Rabbinge noemt het positief dat het probleem wordt onderkend. Volgens de laatste schattingen is nu ongeveer een miljard mensen ondervoed.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.