'Broers verdienden miljoenen in schroothandel'

ASSEN - Met de zwarte handel in schroot hebben drie broers uit Emmen miljoenen euro's verdiend. Dat bleek in de rechtbank in Assen.
De broers bekenden alleen al aan de verkoop van één partij koper van 2-duizend kilo anderhalf miljoen euro te hebben verdiend. In hun bedrijf lag zes miljoen aan contant geld klaar om schroot op te kopen. De drie verdachten moeten zich verantwoorden voor witwassen, belastingfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Zo werden facturen en belastingaangiftes vervalst.

Bij de schroothandel was veel mis, maar één van de hoofdverdachten heeft zijn leven gebeterd en werkt nu op de legale manier. Dat zegt de advocaat van één van de broers. Morgen om twaalf uur gaat de rechtbank in Assen verder met de behandeling van deze fraudezaak. Dan wordt een oud- medewerker van de Fiod gehoord. Ook dan wordt waarschijnlijkde strafeis bekend. De rechtbank trekt drie dagen uit voor de fraudezaak.

Bij hun arrestatie in 2009 werden ook vuurwapens en munitie aangetroffen. De broers zeggen dat die wapens van hun inmiddels overleden vader waren en dat ze er nooit meer aan gedacht hadden. De wapens zaten in de tassen waarmee grote bedragen geld werden vervoerd. Oudste broer Jan heeft daarnaast twee belastinginspecteurs met de dood bedreigd. Daar zegt hij nu spijt van te hebben.
In de zaak heeft het OM met drie andere verdachten een schikking getroffen, waardoor zij niet worden vervolgd. Ook met de gebroeders O. zijn financiële afspraken gemaakt. Zij hebben inmiddels ruim 1,6 miljoen euro aan de staat terugbetaald. In ruil daarvoor zal het OM niet proberen nog meer oneerlijk verdiend geld terug te krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.