Centrumplannen De Wijk en Ruinen gaan door

Begrotingsvergadering De Wolden
Begrotingsvergadering De Wolden
ZUIDWOLDE - De gemeente De Wolden gaat door met de centrumplannen voor De Wijk en Ruinen. Ook gaat het aanpassen van kleedkamers bij de sportvelden in De Wijk en Koekange door en op termijn ook de aanleg van kunstgrasvelden voor verschillende sportclubs.
De gemeenteraad van De Wolden nam donderdagavond de begroting 2013 – 2016 aan. En dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Hamvraag was: gaat de Wolden door met investeren of moet er op de rem getrapt worden en worden er zaken uit het collegeprogramma geschrapt of bijgesteld. VVD en Gemeentebelangen –de twee grootste fracties- willen vooral doorgaan, coalitiepartner CDA was voorzichtiger maar wil ook vooruit.

De VVD kreeg steun voor het idee om nu te investeren in kleedkamers voor Koekange en de Wijk en de aanleg van kunstgrasvelden wat uit te stellen.

Een motie van het CDA om prioriteiten in investeringen zoals de centrumplannen De Wijk en Ruinen, een nieuwe toegangspoort voor het Dwingelderveld, en zwembad Engeland in Ruinen aan te brengen haalde het niet.

Investeringen

De totale investeringen van De Wolden zijn 5 miljoen tot 2016. Daar is 1 miljoen euro eigen geld voor beschikbaar. PvdA wil niet dat de gemeente nog meer geld voor investeringen uit de reserves haalt. Over het spaarpotje ontvangt de gemeente namelijk rente, en van die rente worden lopende zaken betaald. Hoe kleiner het spaarpotje, des te minder rente zo is de redenatie. Mogelijkheden om het spaarpotje weer te spekken met grondverkoop zijn drastisch teruggelopen. PvdA stemde tegen de begroting, maar kreeg met Groenlinks, D66 en de Christenunie niet genoeg handen op elkaar om het college te dwingen eerst onderzoek te doen naar hoeveel maximaal uit de reserves mag worden gehaald.

Zwembad Engeland kan een jaar verder. Het verliesgevende en met sluiting bedreigde openluchtbad krijgt eenmalig 78-duizend euro om 2013 door te komen. In de tussentijd moet er een plan worden gemaakt hoe het zwembad anders geëxploiteerd kan worden met hulp van het dorp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.