"Veenhuizen verpaupert door sluiting gevangenissen"

VEENHUIZEN - Veenhuizen zal verpauperen als de gevangenissen in het dorp gesloten worden.
Dat zegt directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hij vreest voor leegstaande gebouwen en mensen die willen verhuizen omdat ze hun baan zijn verloren. Het dorp wordt bovendien voor bezoekers minder aantrekkelijk omdat het niet meer mogelijk zal zijn om op het terrein van de gevangenissen een kijkje te nemen, en dat zal negatieve gevolgen hebben voor de bezoekersaantallen van het gevangenismuseum.

Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar zegt dat Drenthe onevenredig hard wordt geraakt door de sluiting van de gevangenissen in de provincie. Die dreigende sluiting maakt volgens Tichelaar met name het dorp Veenhuizen kapot. Tichelaar wil met de gemeenten, ondernemingsraden, werkgeversorganisaties en de recreatiesector druk uitoefenen op Den Haag om Drenthe te ontzien in de bezuinigingrondes van Justitie. Er komt een gezamenlijke lobby om de sluiting tegen te gaan. Maandag komen de partijen bij elkaar om een plan te maken.

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen noemt de sluiting een mokerslag die hij niet had zien aankomen. Het grootste deel van het personeel woont in Hoogeveen en omgeving.

Uit een geheim rapport dat in handen is van het tv-programma Nieuwsuur blijkt dat het Kabinet elf gevangenissen in Nederland wil sluiten. Naast de gevangenissen in Veenhuizen en Hoogeveen zou ook die in Ter Apel de deuren moeten sluiten.

In het vertrouwelijke plan staat dat het ministerie van Veiligheid en Justitie voor in totaal 107 miljoen euro wil bezuinigen. Van de 29 gevangenissen in Nederland blijven er 18 over. Deze zullen vooral in de Randstad worden geconcentreerd.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.