Dagboek Kunduz - dag 5

PROVINCIE - Vandaag aflevering 5: Buiten de poorten van het kamp
Wat een bizar en mooi land is dit toch, Afghanistan. En dan heb ik alleen nog maar kleine delen van de provincie Kunduz gezien. De mensen hebben heel karakteristieke gezichten, de mannen dan want de vrouwen lopen hier van top tot teen gesluierd over straat.

Veilig gevoel

Je moet wel heel erg je best doen om hier geen mooie foto’s en filmpjes te maken. Als het aan mij ligt ga hier nog eens op vakantie, want onveilig voel ik mij hier niet. En dat is misschien ook wel het verraderlijke. De bevolking mag dan vriendelijk lijken en het merendeel zal dat ook zeer zeker zijn, ik draag niet voor niks een kogel- en scherfwerend vest. Bepaalde groeperingen kunnen je het leven behoorlijk zuur maken.

Groene omgeving

Vandaag ben ik opnieuw buiten de poorten van Kamp Kunduz geweest naar Imam Sahib in het Noorden van de provincie. Het is een behoorlijk eind rijden, maar gelukkig is het veilig genoeg om een tijd boven pantser te staan, zoals dat heet. Met je bovenlijf door het luik naast de boordschutter aan de achterkant van de wagen. De omgeving in het noorden is veel groener dan omgeving van Kunduz die vooral bestaat uit zand en rotsen. Op kleine akkertjes zijn mensen aan het werk twee jongens op een motor lachen en zwaaien naar mij als ze zien dat ik ze op de foto zet. Imam Sahib is een klein boerenplaatsje waar de armoede vanaf druipt. En ik heb het eerder deze week al eens gezegd, het lijkt soms echt alsof je in de Middeleeuwen bent beland.

Omgeving verkennen

We rijden naar de politiepost van de Afghaanse grenspolitie in het dorp. Een hagelnieuw gebouw dat daar een half jaar geleden door de Amerikanen is neergezet. De Nederlanders gaan de mannen van de grenspolitie niet opleiden, maar mogen de basis gebruiken om te overnachten als ze agenten van het politiebureau verderop gaan trainen. Reden van ons bezoek vandaag is de omgeving verkennen en afspraken maken met de chef van de grenspolitie over het gebruik van zijn basis. Voor de bemanning van het pantservoertuig waarmee ik gekomen ben betekent het vooral een paar uur wachten tot de reis terug naar Kamp Kunduz.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.