Haverkort: "Dit is geen emotie, maar moord"

VOETBAL - "Afschuwelijk, schokkend.. dit mag niet gebeuren", aldus oud topscheidsrechter Ben Haverkort uit Exloo. De Amsterdammer, die jarenlang in het shirt van FC Emmen speelde, daarna scheidsrechter werd in het betaalde voetbal en nu account-manager is bij FC Groningen, vindt dat de gebeurtenis van afgelopen weekend in Almere niets te maken heeft met emotie. "Nee, dit is gewoon moord."
Haverkort floot vanaf 1999 tot de zomer van 2011 in het betaalde voetbal en benadrukt dat fluiten op dat niveau toch anders is dan op amateurniveau. "Ondanks dat er heel veel mensen op de tribune zitten en je genoeg naar je hoofd geslingerd krijgt, voel je je er toch veilig. De mensen kunnen vanaf de tribune niet het veld op. Dat is in het amateurvoetbal wel anders."

"Maar voor de duidelijkheid, het is ook geen voetbalprobleem op zich. Het is een maatschappelijk probleem. Het gezag wordt behoorlijk ondermijnd. Daar heeft niet alleen een scheidsrechter last van, maar ook een onderwijzer of een politie-agent. Het begint bij het individu zelf. Daar ligt de basis. Een ieder moet bij zichzelf beginnen, hoe klein ook, want het begint al in het gezin."

Of het weekend van bezinning, die door alle Drentse amateurclubs werd omarmd, ook effect op de langere termijn zal hebben is natuurlijk de grote vraag. Ook voor Haverkort. "Ik hoop het in ieder geval", aldus de man die 73 keer geel ontving als speler in het betaalde voetbal. "Natuurlijk was ik het ook wel eens niet eens met een kaart, maar ik haalde het toch echt niet in mijn hoofd om iemand te lijf te gaan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.