Biomassacentrale in Assen-Zuid

ASSEN - Assen krijgt een biomassacentrale. De gemeente is daarover in vergaande onderhandeling met een bedrijf.
De biovergister komt op het nieuwe bedrijventerrein bij Assen-Zuid. Volgens wethouder Alex Langius gaat het om een mestvergister die energie levert aan bedrijven op het industrieterrein. Het restproduct wil het bedrijf afzetten als meststof voor de landbouw. Langius wil nog niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Medio volgend jaar moet het bedrijfsplan klaar zijn en wil de gemeente beginnen met de planologische procedure.

Wethouder Langius is niet bang voor problemen, zoals in Coevorden. Hier zorgt een mestvergister voor veel klachten, zoals stankoverlast en gezondheidsklachten. Volgens Langius is dat te voorkomen door goede afdekkingsmaatregelen en dat geldt ook voor afspraken over transportbewegingen.

Energieneutraal

Assen wil naar een energieneutrale provinciehoofdstad toe en gaat daarom de komende tijd aan de slag met duurzame energiebronnen, zoals windmolens, zonnecollectoren, biomassa, aardwarmte en warmte-koude-opslag. Zo zijn er in Assen nog twee locaties die in beeld zijn voor biovergisters. Eén staat gepland bij het nog te realiseren Milieu Educatief Centrum bij Stadsbroek, vlakbij de kinderboerderij. De ander bij de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan het Havenkanaal van Waterschap Hunze en Aa's.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.