Assen krijgt geen Anoniem Meldpunt Armoede

ASSEN - Assen krijgt toch geen Anoniem Meldpunt Armoede. Dat heeft het college van B en W besloten na onderzoek.
PvdA en de stadspartij PLOP pleitten in november voor zo'n meldpunt, waar inwoners anoniem naar toe kunnen bellen om schrijnende situaties in hun omgeving te melden. Volgens de partijen melden veel mensen zich niet uit schaamte, waardoor zij financiële steun mislopen. Wethouder Jaap Kuin was aanvankelijk erg enthousiast, maar volgens de hulpverlenende instanties Humanitas en Budgetsupport zijn er te veel praktische bezwaren. Bovendien begint Assen 1 januari 2014 met één sociaal hulploket.

Valse verwachtingen
Volgens de hulporganisaties wekt een meldpunt valse verwachtingen, omdat de gemeente niet zomaar de armoede kan oplossen. Verder is armoede een rekbaar begrip, want mensen die weinig te besteden hebben hoeven zichzelf niet als arm te bestempelen. Als die mensen toch aangemeld worden bij het Anonieme Meldpunt, kan dat tot ongewenste situaties leiden. Mensen zouden zich daardoor in hun privacy aangetast kunnen voelen.

Niet helemaal van tafel

Volgens wethouder Jaap Kuin is het idee niet helemaal van tafel. De gemeente Dalfsen werkt sindskort met een meldpunt Meld Armoede Anoniem. De gemeente Assen wacht daar de resultaten van af. Verder roept Kuin mensen die in armoede leven op, om zich toch vooral zelf te melden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.