'Thuiszorg Emmen is fraudegevoelig'

EMMEN - Het systeem van thuiszorg in Emmen is fraudegevoelig en werkt willekeur in de hand. Dat zegt thuiszorgcliënt Lous Folkers die misstanden in de Emmer'thuiszorg aan de kaak wil stellen.
Thuiszorgmedewerkers kunnen volgens Folkers frauderen met gewerkte uren. Ze kent voorbeelden van thuiszorgers die wel uren schreven, maar niet kwamen opdagen. Zoals een thuiszorger die volgens afspraak niet kwam op dagen terwijl ze zelf aan het revalideren was, maar wel de de uren declareerde.

Verantwoordelijk wethouder Henk Jumelet zegt dat hij niet uit kan sluiten dat thuiszorgmedewerkers in het verleden misschien met uren gesjoemeld hebben. De gemeente controleert de thuiszorgorganisaties sinds 1 januari anders en strenger. Volgens Jumelet komen misstanden sneller boven drijven omdat de gemeente een telefonisch meldpunt heeft en er klantentevredenheidsonderzoeken worden gehouden.

Lous Folkers zegt dat bij toewijzing van meer of minder thuiszorguren willekeur kan ontstaan omdat de indicatie van de uren niet meer bij de gemeente ligt maar bij de thuiszorgorganisaties zelf. Jumelet is daar niet bang voor omdat de thuiszorgorganisaties een jaarbudget hebben gekregen waar ze zich aan moeten houden. En als de thuiszorgorganisatie en de cliënt er niet uit komen kan er een samen met de gemeente een gesprek plaats vinden. Folkers vreest dat mondige mensen zo meer zorguren kunnen krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.