Proces tegen antibioticazwendel begonnen

Dierenbescherming komt met maatregelen
Dierenbescherming komt met maatregelen
GRONINGEN - Voor de rechtbank in Groningen is het proces begonnen tegen zes mannen die worden verdacht van illegale handel in antibiotica. In maart 2011 werd bij de verdachten 3,5 ton antibiotica in beslag genomen. De medicijnen werden afgenomen door vierentwintig pluimveehouders in Noord-Nederland en Duitsland.
De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De partijen willen eerst deskundigen horen over de risico's van antibiotica.

Het Openbaar Ministerie wil ook nagaan of de verdachten veroordeeld kunnen worden voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Hierop staat maximaal vijftien jaar celstraf. De strafmaat kan oplopen tot twintig jaar als ook deelname aan een criminele organisatie bewezen kan worden.

Overvloedig gebruik van antibiotica vergroot het gevaar dat steeds meer bacteriën resistent worden. En dat is niet alleen nadelig voor de landbouwsector. Ook deskundigen in de humane geneeskunde waarschuwen al jaren dat bepaalde ziekten in de toekomst niet of nauwelijks meer te bestrijden zijn, omdat de beschikbare antibiotica niet meer werkt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.