Minder vleermuizen in kelder voormalig Kamp Westerbork

Baardvleermuizen
Baardvleermuizen
WESTERBORK - Voor het eerst sinds jaren zitten er veel minder baardvleermuizen in de aardappelkelder op het voormalig Kamp Westerbork.
Vorig jaar zaten er meer dan duizend. Maar volgens een telling van Staatsbosbeheer en de Vleermuisgroep Drenthe zijn dat er nu nog 770.

Boswachter Pauline Arends heeft geen directe verklaring voor de plotselinge afname. Ze is wel bezorgd, maar wil eerst de landelijke cijfers afwachten.

Het kan zijn dat er een ziekte heerst onder de baardvleermuizen of dat de diertjes een betere overwinteringsplek in de buurt hebben gevonden.

Volgens de boswachter kan het ook zijn er minder jongen zijn geboren, doordat er afgelopen zomer minder muggen waren. Eind februari wordt duidelijk hoe het zit met de 'baarden' als alle vleermuisonderkomens in het land zijn bezocht.

Ook zal volgens Arends de telling van volgend jaar in de aardappelkelder een spannend moment zijn. "Tot nu toe kwamen er elk jaar meer baardvleermuizen bij, en nu voor het eerst is het ineens flink gezakt. Voor mij is dus nu even de vraag, moeten we ons nu zorgen maken of niet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.