'Emmen had thuiszorg nieuwe stijl anders moeten aanpakken'

ANNEN - Emmen had bij de bezuinigingen op de thuiszorg eerst bij de cliënten moeten checken welke hulp ze echt nodig hebben, en dan pas de hulp verminderen.
Emmen heeft het omgekeerde gedaan. Dat zegt het Drentse PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert. Ze is overigens wel voor forse bezuinigingen op de thuiszorg.

Wolbert snap de noodzaak voor rigoureuze bezuinigingen in de Emmer thuiszorg maar dan nog had de gemeente het anders aan moeten pakken. Eerst met de huidige cliënten om tafel om te checken hoeveel zorg ze nodig hebben en dan de zorg verminderen. "Emmen heeft het andersom gedaan en dat is niet de koninklijke weg."

Overigens vindt Wolbert huishoudelijke hulp geen primaire overheidstaak. Met de forse huidige bezuinigingen kunnen gemeenten beter de minst zware vormen van zorg verminderen zodat zwaardere zorgtaken wèl betaald kunnen worden. Alleen voor die cliënten die niemand in hun omgeving hebben die kan helpen in het huishouden èn die het niet kunnen betalen, moet de gemeente zorgen zegt Wolbert.

De manier waarop Emmen de huishoudelijke hulp heeft aanbesteed is Wolbert een doorn in het oog. De werknemers van de thuiszorg bedrijven werken voor een zeer laag uurloon, vaak zonder urengarantie en pensioenopbouw. 'Terwijl in het regeerakkoord juist staat dat we willen dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt terug moeten naar vaste contracten om hun positie te verbeteren.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.