D66 Assen wil snel plan voor aanpak mensenhandel in Drenthe

ASSEN - D66 in Assen wil dat er snel een plan van aanpak komt voor opsporing en bestrijding van mensenhandel in Drenthe.
"En er moet niet langer tijd verspild worden aan schaamteloos geruzie tussen de burgemeesters van Assen en Emmen en het Openbaar Ministerie", vindt fractievoorzitter Inge Eshuis. D66 reageert daarmee op de openlijke ruzie die is ontstaan over een kritisch onderzoeksrapport van de nationaal rapporteur mensenhandel. Die concludeert dat de aanpak van mensenhandel in Drenthe tekort schiet, omdat niemand van de verantwoordelijke overheden de regie oppakt. Nu het rapport er ligt, blijven die naar elkaar wijzen als schuldige voor het falende beleid. D66 roept de partijen op hiermee te stoppen en eindelijk eens aan de slag te gaan.

Geen exacte aantallen

Volgens het rapport is er in Drenthe ook sprake van mensenhandel, waarbij mensen tot prostitutie worden gedwongen of uitgebuit worden als goedkope arbeiders. Exacte aantallen ontbreken, maar elk geval is er één te veel, vindt D66.
Drenthe loopt achter als het gaat om het opsporen en aanpakken van mensenhandel. Zo is er in Friesland en Groningen al sprake van een speciaal beleid. In Drenthe zou dat volgens de rapporteur niet van de grond komen, door een bestuurlijke impasse. Zo zouden de burgemeesters eerst concrete cijfers willen zien van de politie en het Openbaar Ministerie, om te weten hoe groot het probleem eigenlijk is. Maar het OM zou eerst geld van de gemeenten willen, om beter onderzoek naar mensenhandel te kunnen doen.

Struisvogelpolitiek

De rapportage van de nationaal rapporteur mensenhandel is in elk geval slecht gevallen bij de burgemeesters van Assen en Emmen. Zij vinden het onterecht dat zij in het rapport beschuldigd worden van 'struisvogelpolitiek' door het OM en nemen het OM dat ook zeer kwalijk. Op 19 december is de kwestie besproken met de Hoofdofficier van Justitie, die toen aangaf de zaak te betreuren.

Maar dinsdag liet het OM in een verklaring weten "dat het rapport een waardevolle beschrijving geeft van de stand van zaken in Drenthe rondom een integrale aanpak van mensenhandel en uitbuiting in Drenthe". Het Openbaar Ministerie benadrukt verder dat in het rapport niet valt te lezen dat het OM zou falen.
Burgemeester Sicko Heldoorn van Assen heeft er weinig vertrouwen meer in dat er samen met OM en politie een adequaat regionaal plan van aanpak zal komen. Daarom stelt hij samen met burgemeester Cees Bijl van Emmen voor om mensenhandel bij het nieuw te vormen 'Bestuurlijk Veiligheidsoverleg Drenthe' onder te brengen. Ambtenaren van Assen en Emmen zullen het voortouw nemen, om een regionale aanpak van mensenhandel op te zetten.
Donderdagavond krijgt de gemeenteraad van Assen uitleg van de inmiddels omstreden rapportage van de nationaal rapporteur mensenhandel. Verdere bespreking van het rapport door de raad gaat niet door wegens ziekte van burgemeester Sicko Heldoorn, en hij is verantwoordelijk als portefeuillehouder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.