'NAM moet miljard euro reserveren voor compensatie Groningen'

De NAM in Assen (archieffoto)
De NAM in Assen (archieffoto)
ASSEN - 'De NAM moet minstens een bedrag van één miljard euro reserveren voor een fonds ter compensatie van de nadelige effecten van aardgaswinning in Noordoost-Groningen.'
Dat zei de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg vrijdagmiddag bij een werkbezoek aan de gemeente Loppersum. Volgens hem is enorm veel schade aangericht en is er een vertrouwensbreuk met de NAM. 'Dit vraagt om een forse compensatie, die hoort bij de bedrijfskosten van de NAM', vindt Van den Berg.

Een woordvoerder van de NAM in Assen laat weten dat het bedrijf nu niet wil reageren, omdat er nog gesprekken gaande zijn met Groningen en de kwestie volgende week wordt besproken in de Tweede Kamer.

Volgens de provincie Groningen moet het compensatiefonds bovenop de schadevergoeding van honderd miljoen euro komen, die de minister heeft toegezegd. VVD-kamerlid Renë Leegte noemt de claim 'onverstandig en belachelijk'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.