Slecht toezicht bij overname Rendo

Rendo-gebouw in Meppel
Rendo-gebouw in Meppel
MEPPEL - Oud-burgemeester van Steenwijkerland Hayo Apotheker heeft niet genoeg toezicht gehouden op de directie van netbeheerder Rendo in Meppel. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.
Apotheker was president-commissaris bij het nutsbedrijf. De fiscale opsporingsdienst Fiod doet onderzoek naar corruptie rond de overname van de leveringstak van Rendo, in 2006, door het Belgische Electrabel. Electrabel, nu de grootste elektriciteitsproducent van Nederland, zou met steekpenningen de Nederlandse consumentenmarkt voor stroom en gas opgekomen zijn. Electrabel kocht voor 66,5 miljoen euro de leveringstak van Rendo.

Tijdens de overname betaalde Electrabel 1 miljoen euro aan een bedrijfje van de directeur van Rendo voor nooit verstrekte adviezen, luidt de verdenking. De Fiod vond ook een handgeschreven notitie van de directeur waarin de afspraak over het miljoen is vastgelegd en wordt opgemerkt dat er voor ‘Hayo ook iets leuks in het vat zou zitten'. Apotheker is door de Fiod gehoord over de notitie. Hij is niet aangemerkt als verdachte.

Apotheker was in 2000 burgemeester van Steenwijk en daarna in 2001 van de fusiegemeente Steenwijkerland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.