Kippenfond onder een dekseltje van croutedeeg

PROVINCIE - Recept uit Anouk in de Middag van 19 februari 2013.

Ingrediënten

* ½ soepkip
* 3 ltr water
* een bouguet garni van grof gesneden ui, een ½ prei, 1 winterwortel
* kruiden zoals 2 laurierblaadjes, paar gekneusde peperkorrels, ½ bosje peterselie en bladselderij.
* vier plakjes korstdeeg.

Bereiding

Zet 1,5 ltr. Water op met de soepkip, breng het aan!!! de kook.
Schuim het geheel af, en voeg de bouguet garni toe laat de bouillon 2 uur trekken.
Laat de bouillon inkoken tot er +/- 1 ltr overblijft.
Schep de kip eruit en pluk deze als die koud is,schep de bouillon door een fijne zeef en op smaak brengen met zout.(iets peper is lekker maar let op peper lost niet op in bouillons)laat de bouillon koud worden.

Verdeel de geplukte kip over vier soepkoppen, schenk de koppen bijna vol met de koude bouillon, voeg naar eigen inzicht garnituur toe bv. gehakte groene kruiden.

Dek de koppen af met een plakje korstdeeg letop.. dat de soepkop helemaal bedekt word.

Plak de korstdeeg vast door de buitenrand vochtig te maken met water. Bestrijk het deeg me losgeklopt ei.

Verwarm de oven op 180 graden zet de soep in de oven en 12 minuten later een hete soep met een dakje van korstdeeg. Een luxe soep die je ver van tevoren klaar kan zetten.

Vertel wel u gasten dat de soep en kop vreselijk heet is…..


Groente, rund, kalfs of wild bouillon kan natuurlijk ook.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.