Gemeenteraad legt Zuidlaardermarkt verder aan banden

De Zuidlaardermarkt (archieffoto RTV Drenthe)
De Zuidlaardermarkt (archieffoto RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - De jaarlijkse paardenmarkt in Zuidlaren wordt stapsgewijs ingekort tot acht uur in 2018.
Dat is de keuze van een meerderheid van GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie gisteravond in de gemeenteraadsvergadering van Tynaarlo. Ze hebben de Verordening op de Paardenmarkten 2015 gewijzigd.
Monsterbanen
Momenteel duurt de paardenhandel twaalf uur. In de Verordening 2015 - die samen met de twee andere paardenmarkten van betekenis in Elst en Hedel is opgesteld - stond aangegeven dat na acht uur de paarden moesten lopen op een van de drie monsterbanen. Monsterbanen zijn speciale afgezette stukken terrein waarop de paarden even kunnen draven. De indieners van de motie vonden dat niet vergenoeg gaan.
Legitimatie
De Verordening die als eerste stap was bedoeld om het welzijn van de dieren te vergroten, werd ook aangevuld met een verplichte legitimatie voor handelaren. Vanaf 2016 wordt wordt daarbij de chip en het paspoort van elk aangevoerd paard gecontroleerd. Bovendien wordt vanaf dat jaar geëist dat elke handelaar die paarden aan de markt wil brengen, zich 24 uur van tevoren inschrijft.
Waarschuwing
De motie werd aangenomen ondanks de waarschuwing van burgemeester Marcel Thijsen dat met name de verscherpte controles wel eens kunnen leiden tot zo'n 20.000 euro extra personeelskosten.
Dierenorganisatie Eyes on Animals pleitte deze week nog voor een inkorting van de paardenmarkt. De Dierenbescherming wil dat de markten helemaal verboden worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl