Vader Sharleyne wil toch vervolging moeder

HOOGEVEEN - De vader van de overleden 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen wil vervolging afdwingen van de moeder. Hij start daartoe een procedure bij het Gerechtshof. Ook gaat hij Jeugdzorg aansprakelijk stellen voor haar dood. Dat zegt zijn advocaat Liesbeth Poortman tegen RTV Drenthe.
Sepotbeslissing

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de moeder geen verdachte meer is, omdat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van een strafbaar feit bij het overlijden van haar dochter. Het OM weet na 2,5 maand onderzoek nog steeds niet wat er precies is gebeurd in de bewuste nacht van 8 juni en seponeert de zaak daarom.
Na het incident zei de vader in de media dat hij instanties al drie jaar waarschuwde voor de situatie rond zijn ex-vrouw. "Haar dood had wellicht voorkomen kunnen worden als Jeugdzorg had ingegrepen," zegt Poortman.
Volgens de advocaat kreeg het meisje slecht te eten, was ze getuige van feestjes met drank en drugs en was ze niet gelukkig. De vader wilde dat Sharleyne bij hem kwam wonen, zegt ze.

Moeder zwijgt

De vader meldt aan RTV Drenthe dat het OM de zaak heeft geseponeerd, omdat de moeder zich beroept op haar zwijgrecht. Het OM zou daardoor niet verder zijn gekomen met het onderzoek.
De procedure is de enige manier om inzage te krijgen in het dossier. Wat voor onderzoek heeft het OM gedaan en wie zijn precies gehoord? "Daar kan uit komen dat nog iemand moet worden gehoord of dat bijvoorbeeld een reconstructie wordt gedaan," aldus Poortman.

Vertrouwelijk

"We hebben mededelingen over het onderzoek gedaan richting de vader in een vertrouwelijk gesprek. Om privacy redenen leggen wij de inhoud van het onderzoek niet op tafel na de beslissing om het dossier te sluiten," zegt persofficier Pieter van Rest in een toelichting.

Toch vervolging?

Een artikel 12 Sv-procedure is voor belanghebbenden die het onjuist vinden dat het OM niet tot vervolging overgaat. Als het hof de klacht gegrond vindt, dan kan het OM worden gedwongen om toch tot vervolging over te gaan. De rechtbank bepaalt uiteindelijk of veroordeling volgt.
Hof beslist
Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie begrip te hebben voor de stap van de vader. "Het is zijn goed recht. Uiteindelijk beslist het hof of het een terechte beslissing was," aldus Pieter van Rest.

Val van flat

Sharleyne viel in de nacht van 8 juni van de negende verdieping van flat De Arend in Hoogeveen. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Haar moeder zat enige tijd vast in verband met haar rol bij het incident.
De buurt en basisschool De Morgenster reageerden geschokt op het overlijden van het meisje.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl