Wat gebeurt er met het Noordersanatorium in Zuidlaren?

ZUIDLAREN - Door het vertrek van medicijntester PRA Health Sciences, komt er een monumentaal pand leeg te staan in Zuidlaren.
Tot nu toe zijn er bij de gemeente Tynaarlo geen plannen bekend over wat er met het pand gaat gebeuren. Dat zei wethouder Nina Hofstra in het radioprogramma Cassata.

Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de geneesmiddelenonderzoeker verhuist naar een pand bij het Martiniziekenhuis in Groningen. De medicijntester zit al ongeveer 25 jaar in het karakteristieke gebouw aan de Stationsweg. Dat is de plek waar vroeger een psychiatrische inrichting zat.

Lees ook: Medicijntester vertrekt na 25 jaar uit Zuidlaren

Gesprekken met de eigenaar
"Op het moment dat de eigenaar van het pand duidelijk heeft wat hij met het gebouw wil, kan ik me voorstellen dat er gesprekken gevoerd gaan worden tussen gemeente en de eigenaar van het pand." aldus Hofstra.

Rijksmonument, dus niet verbouwen
Het Noordersanatorium is een rijksmonument gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omdat het een monument is, mag het pand niet verbouwd worden. Dat kan een handicap zijn bij het vinden van een nieuwe huurder.

Psychiatrische inrichting
Het gebouw is ontworpen door de Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976). Het pand is gereedgekomen in 1935. Het gebouw werd gebruikt als de meer 'open' uitbreiding van de 'gesloten' psychiatrische inrichting 'Dennenoord'.

Werkgelegenheid
Over het vertrek van de medicijntester uit Zuidlaren zegt wethouder Hofstra dat het een gemis is voor Zuidlaren, maar dat de werkgelegenheid blijft behouden voor de regio. Hoeveel mensen er precies bij PRA Health Sciences werken, weet de wethouder niet.
Deel dit artikel: