Twintig 'tikkende tijdbommen' in het Noorden

Jeugdbescherming Noord-Nederland wil een andere behandeling van jeugd-tbs'ers. (Rechten: archief RTV Drenthe)
Jeugdbescherming Noord-Nederland wil een andere behandeling van jeugd-tbs'ers. (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - In het Noorden lopen zo'n twintig jongeren onder de 18 jaar rond die een gevaar zijn voor zichzelf en hun omgeving.
Dat zegt directeur Jeugdbescherming Noord-Nederland Martin Sitalsing in het
.
Levensgevaarlijke situaties
De huidige aanpak van jeugd-tbs'ers leidt tot levensgevaarlijke situaties, zeggen Sitalsing en hoogleraar reclassering en jeugdstrafrechtspecialist Peter van der Laan afgelopen weekend in De Telegraaf.
Tikkende tijdbommen
,,Het zijn tikkende tijdbommen die niet worden geholpen. Er moeten meer behandelmogelijkheden komen die passen bij individuele problematiek en risico's", zegt Sitalsing. De jongeren zouden ook na hun achttiende gedwongen moeten worden vastgezet, zelfs als ze geen strafbaar feit hebben gepleegd. De directeur van Jeugdbescherming Noord-Nederland zegt dat de risicojongeren meer zouden moeten worden opgevoed. Nu worden de jongeren teveel als volwassenen behandeld. De jongeren in de leeftijd van 13, 14, 15 jaar oud zijn zo onbehandelbaar, dat ze een risico zijn voor hun omgeving.
Vasthouden in gesloten instelling
De onhandelbare jongeren mogen gaan en staan waar ze willen, zodra ze 18 jaar zijn en dat is volgens Sitalsing het probleem. ,,Juist deze jongens en meiden, die structuur missen en nodig hebben, zouden we langer vast moeten kunnen houden in een gesloten instelling. Desnoods tot hun 23ste, 24ste of 25ste jaar.''
Dodelijke overval
Aanleiding is het nieuws dat een jeugd-tbs'er tijdens zijn verlof een dodelijke roofoverval
pleegde. Daarna meldde hij zich weer bij de instelling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.