Bloedmaan verschuilt zich achter bewolking in Drenthe

ASSEN - Pech voor de degene die vannacht in onze provincie de bloedmaan wilde spotten: Volgens RTV Drenthe-weerman Klaas Karssen bleef er veel bewolking in onze provincie hangen.
"De bloedmaan was hierdoor helaas niet te zien", zegt weerman Karssen. "Alleen hier en daar mondjesmaat."

Volledige maansverduistering

De laatste keer dat de bloedmaan zich liet zien, was in 1982. Een bloedmaan is een volledige maansverduistering. De aarde ligt dan tussen de zon en de maan in. De maan komt in de schaduw van de aarde en kleurt daardoor rood. Deze rode kleur is te vergelijken met het rood tijdens een zonsondergang. De maan verdwijnt niet volledig, zoals bij een zonsverduistering.

'Ik had er een zwaar hoofd in'

Astronoom Theo Jurriëns van Rijksuniversiteit Groningen is richting het westen gerede om de bloedmaan te zien. "Ik had er een zwaar hoofd in dat ik hem hier zou zien", zegt Jurriëns. "In het westen scheen het beter te zijn dus ben ik om half drie vannacht in mijn auto gestapt, de A7 opgegaan en bij Friesche Palen gestopt. Daar werd het bewolkt dus ben ik weer verder gereden. Daar heb ik hem heel even gezien, toen was de buit binnen."

'Deze was echt donker'

"Ik heb al veel maansverduisteringen gezien, maar deze was echt donker", vertelt de astronoom. "Om even aan te geven hoe donker hij was: ik had moeite met het zoeken van de verduisterde maan op het schermpje van mijn camera. De aarde werpt namelijk een schaduw op de maan."
De eerstvolgende keer dat de bloedmaan te zien is, is in 2033.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.