Vleesverwerker en rioleringsbeheerder gedagvaard in zaak Annen Animal Center

HOOGEVEEN - Het Annen Animal Center (AAC) in Hoogeveen sleept de firma's Heijs Food Products en Van Der Velden Rioleringsbeheer Groningen voor de rechter. De eigenaren van de dierengroothandel houden ze verantwoordelijk voor het faillissement in 2007.
De gemeente Hoogeveen kan niet meer aansprakelijk worden gesteld. Zij kochten voor 10.000 euro alle verantwoordelijkheid af bij de curator tijdens de afhandeling van het faillissement.
Zieke kaaimannen
Begin november 2007 gingen er honderden dieren dood in de groothandel, waaronder kaaimannen. Ook werden twee medewerkers ziek. Tientallen mensen moesten in quarantaine en naar het ziekenhuis. Ook enkele hulpverleners en de beide eigenaren kregen klachten. Omdat gedacht werd aan een besmettelijke ziekte, kondigde de gemeente Hoogeveen een noodverordening af. Later werd een groot deel van de overgebleven 7.000 dieren afgemaakt.
Giftige stof
Een toenmalige teamleider verklaarde dat de giftige stof nitroaniline in het bloed van alle getroffenen zat. Burgemeester Urlings liet later weten dat deze stof zeker niet de oorzaak is geweest van de gezondheidsklachten die bezoekers van AAC opliepen. De kleine hoeveelheid zou geen gevolgen voor de gezondheid hebben.

Cyanide

Toxicoloog Wil ten Berge en chemisch ingenieur Teun Hagens maakten in 2014 bekend dat het gevaarlijke gas cyanide de oorzaak van het drama bij AAC zou zijn. Het gas kon volgens hen via de riolering het pand van de dierengroothandel binnendringen. De cyanide zou zijn ontstaan door een combinatie van vleesafval van een vleesverwerkend bedrijf met actief chloor dat wordt gebruikt om het riool te reinigen. In een rapport bracht de toxicoloog het bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer in verband met de calamiteit bij AAC. Daar bood hij later zijn excuses voor aan.
"Alles wijst erop dat het mengsel van kippenafval en chloor de oorzaak is, maar het rioleringsbedrijf heeft een verstopping verkeerd aangepakt. Het is onduidelijk wie er aansprakelijk is, dus we slepen ze allebei voor de rechter", zegt de advocaat van Danny en Jeffrey Annen, Oscar Hammerstein op Radio Drenthe. Als duidelijk is, wie er aansprakelijk is wil Hammerstein dat de schade vergoed wordt.
Op 7 oktober worden de dagvaardingen verstuurd. Hammerstein verwacht dat de zaak pas in december inhoudelijk wordt behandeld bij de rechtbank. Heijs Food Products en Van der Velden Rioleringsbeheer willen niet reageren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl