Projectmanager Hakvoort: azc in Oosterhesselen gaat er komen

OOSTERHESSELEN - Het is al een tijdje stil rond de plannen voor een azc in Oosterhesselen, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. "Het azc gaat er komen. De bestuursovereenkomst is bijna rond", zegt projectmanager Bert-Jan Hakvoort, die verwacht dat de eerste vluchtelingen rond de jaarwisseling komen.
Het voormalige conferentieoord De Klencke is gekocht door New Village Hotel BV, een dochterbedrijf van het Duitse Ela Container GmbH. Hakvoort is door de eigenaar ingehuurd om het hele traject rond het asielzoekerscentrum in goede banen te leiden.

Onrust
Bij een aantal inwoners van Oosterhesselen is onrust ontstaan omdat ondernemer Ferdinand Görs nog altijd betrokken zou zijn bij het project. Een aantal bedrijven van Görs ging onlangs failliet. Görs zegt dat hij niet meer bij het azc-plan in Oosterhesselen betrokken is en dat wordt door Hakvoort bevestigd.

Ook waren sommige inwoners onrustig over de komst van de vluchtelingen. "Voor een deel heeft dat te maken met onbekendheid", zegt Hakvoort. "De locatie heeft ook een heftig verleden, daar moeten we niet voor weglopen. Ik snap best dat inwoners daar ongerust over zijn. Daarom ben ik ook blij dat er een klankbordgroep is. Het lijkt erop dat het een stuk rustiger is dan een aantal maanden geleden.."

Lees ook: Oosterhesselen zamelt handtekeningen in tegen komst asielzoekers

Overeenkomst
De bestuursovereenkomst tussen de gemeente Coevorden en het COA is volgens Hakvoort op een haar na rond. Eind oktober buigt de gemeenteraad zich nog over de overeenkomst. Daarna staat nog een informatieavond voor inwoners gepland. "Op basis van de inbreng van de klankbordgroep zijn er nog wat aanpassingen gedaan", zegt Hakvoort. Zo wordt een unit verder naar achteren geplaatst en komt er een aarden wal met begroeiing.

'Bewoners vinden 150 vluchtelingen eerst genoeg'
De belangengroep Sociaal Oosterhesselen is intussen omgevormd tot een stichting. "Daardoor is het mogelijk dat mensen ons financieel steunen", legt voorzitter Trijntje Zwart uit. "We zijn niet tegen de komst van asielzoekers, maar het moet wel in proportie zijn. Als stichting vormt de uitslag van de enquête in het dorp ons uitgangspunt. De bewoners vinden 150 vluchtelingen eerst genoeg."

De stichting wil met donaties juridische expertise inhuren. Zwart zegt teleurgesteld te zijn in de gemeente en het COA. "We horen maar niets van die kant."
Deel dit artikel: