Afscheid Hans van der Laan na dertig jaar burgemeesterschap: Je moet een beetje geluk hebben

RODEN - Burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld is donderdag als hij afscheid neemt precies dertig jaar onafgebroken burgemeester geweest. Daarmee is hij de op een na langst zittende burgemeester van Nederland.

Alleen Hans van der Sluijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg startte een jaar eerder. Op de vraag hoe je zo lang schadevrij aan het bewind blijft - in een tijd waarin bestuurders meer en meer onder vuur komen te liggen - geeft Van der Laan een ontnuchterend antwoord. "Rustig blijven en je moet een beetje geluk hebben."

Mooie gemeenten
Eenvoudig is het echter niet volgens Van der Laan. "Ik meen wel dat je het niet helemaal in eigen hand hebt", aldus de vertrekkend burgemeester. "Ik heb altijd mooie gemeenten gehad, met wethouders waarop ik kon vertrouwen en gemeenteraden die er altijd positief instonden." Met een zekere trots kan Van der Laan ook melden dat onder zijn bewind nooit een wethouder is gesneuveld.

Dwingeloo
De in Loppersum geboren Van der Laan begon zijn carrière in 1985 in de toenmalige gemeente Dwingeloo, de gemeente waar hij nog altijd goede herinneringen aan heeft. Daarna volgde van 1997 tot 2001 Eemsmond om vervolgens terug te keren in Drenthe.

Burgemeesterselftal
In 1988 richtte Van der Laan het burgemeesterselftal op, waarvan hij nog steeds de aanvoerder is. Nog steeds spelen burgemeesters en oud-burgemeesters wedstrijden in binnen- en buitenland, waarvan de opbrengsten naar het Leprafonds gaan. Inmiddels leverde dat meer dan een half miljoen euro op.

Zaterdagmiddag spelen de burgervaders ter gelegenheid van het afscheid van hun leider een wedstrijd tegen een team van de gemeente Noordenveld. De wedstrijd begint om 14.30 uur op het veld van v.v. Roden aan de Norgerweg.

Opvolging
Twee weken geleden nam Van der Laan al afscheid van de gemeenteraad van Noordenveld. Hij kreeg een boeket bloemen en een daverend applaus. Op 3 november is de installatie van opvolger Klaas Smid.
Meer over dit onderwerp:
Hans van der Laan Gemeente Noordenveld
Deel dit artikel: