Modelvliegclub Assen steekt vlag uit: eindelijk naar Ubbena

ASSEN/UBBENA - De vlag kan uit bij de Modelvliegclub RCM Assen: ze kunnen eindelijk naar de vroegere vuilstortplaats bij Ubbena. Daar krijgen ze een clubhuis en een vliegterrein.
Een raadsmeerderheid in Assen vindt dat er zorgvuldig genoeg gekeken is naar de belangen van omwonenden en de gevolgen die er zijn voor de natuur. Omdat de modelvliegclub al in 2002 moest wijken voor uitbreiding van het TT Circuit, met de toezegging dat er snel een nieuwe plek zou worden gevonden, vinden de meeste politieke partijen het nu de hoogste tijd dat de club in Ubbena landt.
Bezwaren
Alleen GroenLinks en SP hekelen de verhuizing naar Ubbena. Die vinden dat omwonenden en de natuurclub IVN-afdeling Vries niet serieus zijn genomen in hun bezwaren. De andere fracties bestrijden dit.
Tijdelijk veldje
RCM Assen, wat staat voor Radio Controlled Modelvliegclub, was ooit de grootste modelvliegclub van Nederland met 156 leden, met grote, internationale wedstrijden. Daar is de afgelopen jaren weinig van overgebleven, omdat de modelvliegers geen eigen locatie meer hadden en moesten uitwijken naar een tijdelijk veldje in Bovensmilde zonder goede accommodatie. De club is afgekalfd naar 52 leden. "Er is zelfs een tijd geweest dat we er nog maar 22 hadden", aldus voorzitter Jannes Meinders.
Binnen wetgeving
Meinders hoopt dat straks de club weer gaat groeien met de nieuwe vaste stek met clubhuis bij Ubbena. Hij realiseert zich dat sommige mensen zijn modelvliegclub bij Ubbena liever zien gaan dan komen. "We hebben van meet af aan de relatie met onze nieuwe buren hoog in het vaandel gehad. Onze deur stond altijd open voor communicatie. Maar er is een onafhankelijk adviesbureau geweest dat alle belangen bekeken heeft. En helaas blijven er bezwaren. Maar we vliegen binnen de bestaande wetgeving."
Oeverzwaluw
Dat de modelvliegclub oeverzwaluwen zal verjagen, wat de IVN-afdeling Vries beweert, daar gelooft Meinders niet in. "Ik trek dat ernstig in twijfel. Elke vogel kent zijn vijanden. Voor de oeverzwaluw, wat een heel wendbaar vogeltje is, is dat de slechtvalk. Maar het beestje is niet beschermd. En verder geloof ik er niet in dat wij het nestelen daar zullen verstoren."
Als alles meezit, kan de modelvliegclub volgens Meinders komend jaar al de lucht in bij Ubbena. Eventuele juridische procedures ziet hij met vertrouwen tegemoet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl