'Sombere toekomst voor Drentse weidevogels'

ZWINDEREN - Drentse weidevogels dreigen te verdwijnen door de huidige inrichting van het landschap.
Landschapsbeheer Drenthe houdt de vogels met een aantal weidevogelwerkgroepen in de gaten. Zij merken dat het aantal gelegde eieren de afgelopen jaren steeds verder afneemt. Bovendien komt ongeveer een derde van die eieren nooit uit.
Boeren, vossen en landschap
De intensieve landbouw zorgt ervoor dat boeren en loonwerkers minder tijd hebben om hun land te bewerken. De kortgemaaide graslanden betekenen dat vogels minder voedsel en minder schuilplekken kunnen vinden. Roofdieren als vossen, kraaien, buizerds en ooievaars kunnen zo makkelijk eieren en jonge weidevogels vinden.
Om de vogels te redden zou volgens de vogelbescherming een vijfde van de huidige intensieve graslanden moeten worden omgezet in natuurlijker gras met kruiden en bloemen. Boer Harry Euving uit Zwinderen zegt dat dat niet reëel is, tenzij er een flinke compensatie tegenover staat.


Vrijwilligers vertrekken
De weidevogelgroepen in Drenthe zien dat hun inspanningen in het voorjaar er niet voor zorgen dat het tij gekeerd wordt. Jaap van Gorkum van Landschapsbeheer Drenthe merkt dat veel vrijwilligers er daardoor de brui aan geven. "Het motiveert niet."

'Sombere toekomst'

Van Gorkum pleit voor meer geld voor de boeren om hun land anders in te richten. Dat zou kunnen door de consument er voor te laten betalen, door bijvoorbeeld Gruttomelk of Kievitvla te verkopen. Maar er moet volgens Van Gorkom iets gebeuren: "Als we geen drastische maatregelen nemen, dan zie ik de toekomst somber in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.