Provincie wil plaatsing windmolens Veenkoloniën van Rijk overnemen

ASSEN - Gouden bergen belooft hij niet, maar hij gaat er wel voor knokken. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra wil er bij minister Henk Kamp op aandringen alsnog zeggenschap te krijgen over de plaatsing van windmolens in de Veenkoloniën.
Hij zei dat vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Nu heeft het Rijk het voor het zeggen.
'Minister aan een touwtje'
Stelpstra vindt dat zo'n gevoelig onderwerp als windmolens het best in de regio geregeld kan worden. "Ik heb de minister niet aan een touwtje, maar wij vinden dat de overheid die het dichtst bij de burger staat dit soort dingen moet doen."
Hij gaat dat dus uitdrukkelijk bij minister Kamp bepleiten? "Wat ik kan doen, dat gaan we doen. Maar ik beloof geen gouden bergen, want daar houd ik ook niet van."
'Te voorzichtig'
Stelpstra wil niet vooruitlopen op juridische procedures. Borger-Odoorn en Aa en Hunze gaan desnoods wel naar de rechter om zeggenschap te krijgen. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen vindt de provincie 'te voorzichtig'.

Gezamenlijk optrekken

Het lijkt volgens Bröring nu of de provincie zich achter de minister opstelt. "Ik vind dat de provincie een harder punt zou moeten maken. Als zij bevoegd zou zijn, heb je ook meer inbreng. Maar dan moeten provincie, Borger-Odoorn en Aa en Huze wel gezamenlijk optrekken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl