Burgerinitiatieven voor glasvezel vrezen de toekomst

PESSE - "KPN legt een bom onder glasvezelinitiatieven in Drenthe." Die noodkreet uiten de Hoogeveense buitendorpen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand. Zij zijn verenigd in ZaandDörpen Op Glas (ZDOP) en vrezen voor de toekomst.
Glasvezel voor alle huizen in het buitengebied is voor commerciële partijen oninteressant, omdat het te duur is. Daarop is in Drenthe een tiental burgerinitiatieven ontstaan om het met hulp van de overheid en een goedkope lening toch voor elkaar te krijgen.

Tussenoplossing

Maar KPN komt nu met een tussenoplossing voor het landelijk gebied: er wordt glasvezel aangelegd. Niet naar elk huis, maar naar een verdeelkastje. Van daaruit gaat de verbinding via de bestaande telefoonlijnen naar een aantal veraf gelegen huizen. Dat is veel goed koper dan naar elk huis glasvezel aanleggen.

Oude wijn

"Het is gewoon ouwe wijn in ouwe zakken", zegt Jacob Melissen van ZDOP. "Het brengt burgerinitiatieven in heel Drenthe in gevaar." Als een commerciële partij ook meedingt naar breedband in een gebied, kunnen de burgerinitiatieven geen goedkope lening krijgen. Dat zou concurrentievervalsing zijn.

Dumpprijzen?

"Zo'n groot commercieel bedrijf als KPN gaat tegen dumpprijzen haar diensten aanbieden", vreest Melissen. Hij noemt de KPN-oplossing "misleidend", omdat die lang niet zo goed is als glasvezel in elke woning.
Bovendien hebben burgerinitiatieven een bepaald percentage van de huishoudens nodig die willen teken voor glasvezel. In Pesse, Fluitenberg en Stuifzand is de benodigde 55 procent binnen. "Maar als mensen afhaken, omdat ze op een aanbieding van KPN ingaan, valt de basis onder onze financiële onderbouwing weg. Dan kunnen we het wel vergeten."
KPN laat weten dat het inderdaad glasvezel in combinatie met innovatieve technieken op het kopernetwerk toepast.

KPN bekijkt regio Hoogeveen

"We kunnen helaas niet specifiek ingaan op de situatie in en onze plannen voor individuele gebieden. De upgrade in een gebied is altijd een stuk maatwerk en is afhankelijk van de lokale omstandigheden. We bekijken voor héél Nederland per gemeente en wijk naar de meest effectieve manier om klanten daar te laten profiteren van snel internet. Zo ook naar de door u genoemde gebieden rondom Hoogeveen," aldus een schriftelijk reactie op onze vragen.

Half oktober

Het bedrijf heeft tot half oktober de tijd om zich aan te melden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Hoogeveen. Tot die tijd is het spannend voor ZDOP en de andere burgerinitiatieven voor glasvezel.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.