Borger-Odoorn en Aa en Hunze zetten strijd tegen windmolens voort met rechtszaak

GIETEN - De gemeente Borger-Odoorn wil via de rechter de regie over de plannen voor grote windparken in de Veenkoloniën terug eisen. Aa en Hunze sluit zich daar nu bij aan.
Beide gemeenten hopen dat de provincie Drenthe hetzelfde doet, zodat ze samen kunnen procederen tegen de plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Aanwijzen
De minister heeft via de zogenaamde Rijkscoördinatieregeling, de RCR, de mogelijkheid om te zeggen hoeveel windturbines op welke plek in de Veenkoloniën komen. Het plan is zo groot dat minister Kamp van Economische Zaken er de zeggenschap over heeft.

Dit tot grote ergernis van de inwoners van de Veenkoloniën en de twee gemeenten. Een advocaat zegt voldoende munitie te hebben om Kamp via een rechtszaak te dwingen de zeggenschap over de windplannen weer terug te geven aan de regio. Borger-Odoorn en Aa en Hunze pakken het samen op.

Oproep aan de provincie
Eigenlijk willen de gemeentes dat ook de provincie Drenthe meedoet in de rechtszaak, zegt wethouder Co Lambert van Aa en Hunze. "Ik heb nog niet gehoord dat ze dit willen doen. Ik heb gedeputeerde Tjisse Stelpstra wel horen zeggen dat hij graag de regie weer naar de provincie wil halen. Ik nodig hem graag uit om zich bij ons aan te sluiten."

Lees ook: Provincie wil plaatsing windmolens Veenkoloniën van Rijk overnemen

Het definitieve besluit over een gang naar de rechter moet nog worden genomen. In de Provinciale Staten is volgende week woensdag een extra Statenvergadering over windmolens in de Veenkoloniën.

Lees ook: Platform Storm blij met 'opmerkelijke move' gedeputeerde Stelpstra
Deel dit artikel: