Zevenhonderd extra asielzoekers in Oranje: gemeente en provincie niet blij

ORANJE - In Oranje moeten zo snel mogelijk zevenhonderd extra asielzoekers worden opgevangen.
Lees ook: Boze inwoners Oranje belagen staatssecretaris: vrouw raakt gewond

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft de gemeente Midden-Drenthe deze opdracht gegeven, meldt de provincie Drenthe. In april besloot de gemeenteraad dat er in het vakantiepark bij Speelstad Oranje maximaal zevenhonderd vluchtelingen opgevangen mochten worden.

Door het besluit van Dijkhoff komt het totale aantal asielzoekers in Oranje op 1.400. In het dorp wonen ongeveer 150 mensen.

Lees ook: Definitief niet meer dan 700 asielzoekers in Oranje

'In strijd met afspraken'
Midden-Drenthe heeft de staatssecretaris laten weten het niet eens te zijn met het besluit. "Wij hebben afspraken gemaakt met zowel de inwoners van Oranje, als het COA over de opvang van zevenhonderd asielzoekers”, zegt burgemeester Ton Baas, die gisteravond op de hoogte werd gebracht van het besluit. "Wat ons betreft is dit in strijd met deze afspraken. Inmiddels heeft er afstemming plaatsgevonden met de fractievoorzitters in de gemeenteraad en zij delen het standpunt van het college."

Lees ook: Staatssecretaris wil meer asielzoekers in Oranje: vanavond bijeenkomst

'Niet te begrijpen'
Ook de provincie heeft laten weten dat zij het niet eens is met het besluit om meer asielzoekers in Oranje op te vangen. "Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen", zegt commissaris van de koning Jacques Tichelaar. "Het besluit draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen. Oranje vangt al meer asielzoekers op dan te dragen is."

"In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen", vervolgt Tichelaar. "Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris. ”

'Geen andere opties'
Dijkhoff kon niet anders dan extra asielzoekers opvangen in Oranje, zo zei hij na afloop van de bijeenkomst over de opvang vanavond. "Ik ben aan het einde van m'n opties. Ik heb de laatste maanden al een paar keer contact gehad met burgemeester Baas en steeds besloten om het niet te doen. Ik weet dat het niet leuk is en niet wat er afgesproken is, maar anders zouden mensen buiten moeten slapen. Deze opvang moet kort duren."
Meer over dit onderwerp:
Oranje vluchtelingen Gemeente Midden-Drenthe
Deel dit artikel: