Boze inwoners Oranje belagen staatssecretaris: vrouw raakt gewond

ORANJE - Boze inwoners van Oranje hebben vanavond staatssecretaris Klaas Dijkhoff belaagd. Dijkhoff was in het dorp voor een bijeenkomst over de komst van zevenhonderd extra asielzoekers.
Boze inwoners blokkeerden de weg met auto's toen de staatssecretaris wilde vertrekken, waarna de auto van Dijkhoff omkeerde om een andere route te nemen. Een vrouw, Hilda van der Heide ging voor de auto staan om deze alsnog tegen te houden. Ze werd weggetrokken door een agent, waardoor ze viel. Een woordvoerster van Dijkhoff en de politie hebben dat bevestigd. De vrouw is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Lees ook: Sfeer in Oranje gelaten: inwoners wachten komst vluchtelingen af

Zevenhonderd extra vluchtelingen
Inwoners van Oranje kregen vanavond te horen dat er zevenhonderd extra asielzoekers in het vakantiepark bij Speelstad Oranje komen. Daarmee komt het totaal aantal vluchtelingen in het dorp op 1.400. In Oranje wonen ongeveer 150 mensen.

In april besloot de gemeenteraad van Midden-Drenthe, na veel commotie in het dorp, dat zevenhonderd het maximumaantal asielzoekers zou zijn, maar staatssecretaris Dijkhoff legt dat besluit naast zich neer.

Lees ook: 'Als je vindt dat het zo moet, kom je hier zelf maar om dat te vertellen'

ME in het dorp
Vanavond nog komen de eerste asielzoekers aan. Het gaat om drie- tot vierhonderd vluchtelingen. Inwoners van Oranje hebben de weg naar het asielzoekerscentrum geblokkeerd, maar zullen de vluchtelingen die arriveren niet tegenhouden. De bussen waarmee ze aankomen worden niet doorgelaten. De vluchtelingen zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc, lieten de bewoners aan de politie weten. Een busje van de ME staat in het dorp, geüniformeerde agenten en agenten in burger zijn aanwezig. Beveiligers staan bij de toegang van vakantiedorp Oranjestad waar asielzoekers worden ondergebracht.

Lees ook: Zevenhonderd extra asielzoekers in Oranje: gemeente en provincie niet blij

Kamervragen
Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes gaan vragen aan de staatssecretaris stellen over de extra opvang. Volgens hen heeft de komst van extra asielzoekers een ontwrichtende werking op Oranje.

Ook het CDA is het niet eens met Dijkhoff. Tweede Kamerlid Peter Oskam vindt het "onbestaanbaar en onbegrijpelijk dat de staatssecretaris dit besluit neemt tegen alle gemaakte afspraken in. Hier is geen draagvlak voor binnen de gemeente en provincie." Hij wil zo snel mogelijk opheldering van Dijkhoff.

Vice-premier Lodewijk Asscher neemt het op Twitter op voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff
Deel dit artikel: