Heldhaftige Hoogeveners redden bewoners uit pand na explosie

HOOGEVEEN - Geen moment hebben ze getwijfeld. Ze moesten naar binnen om te kijken of er nog slachtoffers in het ontplofte pand van het wooncentrum Ama Ina aan de Pottingastraat in Hoogeveen zaten. Met gevaar voor eigen leven haalden ze twee bewoners, waaronder een vrouw in een rolstoel, naar buiten.
De twee zijn in woonvoorziening Ama Ina van de stichting Noorderbrug in Hoogeveen aanwezig op het moment dat het gebouw al is verwoest door een gasexplosie. Ama Ina is een woonvorm voor mensen met een beperking.

Bij de explosie raakt één bewoner zwaar gewond en ligt met brandwonden in het ziekenhuis in Groningen.

Gedaan wat moest
Irma Schimmel en Semmy De Lima zijn twee buurtbewoners die het verwoeste pand in zijn gegaan. Personeel en bewoners stonden al buiten, maar er waren nog bewoners binnen. "We hebben twee vrouwen in een rolstoel naar buiten gebracht. Eén daarvan was behoorlijk in paniek."

Achteraf gezien realiseren ze zich dat ze zelf ook gevaar hebben gelopen. Maar dat weegt volgens de twee niet op tegen het gevaar dat de twee bewoners van de woonvoorziening hebben gelopen. "Ik zou het zo weer doen. We hebben er geen spijt van. Toen de twee vrouwen ons vanmiddag bedankten, zei dat ons genoeg. Ik heb gedaan wat ik moet doen."

Lees ook: Geëvacueerde bewoners Ama Ina hele week opgevangen in Jannes van der Sleedenhuis

Pand zwaar beschadigd
Van het pand van Noorderbrug is weinig over. De muren rondom zijn weggeslagen of behoorlijk beschadigd. Ook huizen aan de overkant van de straat hebben schade opgelopen.

Het is een geluk bij een ongeluk volgens omwonenden dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen.
Deel dit artikel: