Provinciehuis in rouw: Gerben Saalmink overleden

Gerben Saalmink en zijn vrouw Wendy, na het voltooien van de laatste 21 meter
Gerben Saalmink en zijn vrouw Wendy, na het voltooien van de laatste 21 meter
ASSEN - Het provinciehuis in Assen is in rouw. De doodzieke provinciaal ambtenaar Gerben Saalmink, die vorige maand nog de laatste meters van de StrongmanRun liep, is gisteravond overleden.
Saalmink vocht de afgelopen vier jaar tegen kanker in zijn hoofd. Maar ondanks zijn ziekte liep de provinciaal ambtenaar twee keer mee in de StrongmanRun in Hellendoorn. Dat is een loopwedstrijd over 21 kilometer, waarbij de deelnemers verschillende hindernissen als water, modder, heuvels en andere obstakels moeten trotseren.

De laatste 21 meter

Dit jaar was Saalmink ook weer in training voor zijn derde run, maar afgelopen zomer sloeg de ziekte opnieuw keihard toe. Toch liep hij zondagmiddag 6 september de laatste 21 meter van de StrongmanRun, hierbij ondersteund door zijn vrouw Wendy, commissaris van de Koning Jacques Tichelaar en zijn teamgenoten.
Zie ook: Assenaar met kanker haalt met StrongmanRun sponsorgeld binnen voor UMCG

Sponsoractie
Aan die 21 finalemeters koppelde Gerben Saalmink een sponsoractie. Hij wilde geld inzamelen voor onderzoek naar kanker in het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Mijn manier om iets te doen voor alle betrokken, goede en deskundige mensen die daar werken," zo zei hij toen.
De actie leverde ruim 5.000 euro op. Saalmink kreeg het sponsorgeld vooral van zijn collega's bij de provincie, en bedankte ze daar persoonlijk voor op het provinciehuis.

Zeer verdrietig

Ruim een maand later is de Assenaar er niet meer. Volgens commissaris Tichelaar 'zeer verdrietig'.
Gerben Saalmink is 39 jaar geworden. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.