Red Bull Kop over Kop: Drentse Primeur

RODEN - Werkt het idee? Dat was vandaag de grote vraag in Roden bij de eerste editie van de Red Bull Kop over Kop. Een compleet nieuwe discipline in het wielrennen. En Drenthe had de primeur.
De Kop over Kop is een ploegentijdrit over honderd kilometer. "Anders dan een reguliere ploegentijdrit wordt niet met een compleet team gestart, maar start de kopman alleen", legt Eric Kersten van de organisatie uit.

Tactische koers

De andere teamleden sluiten zich één voor één aan. Op vijftien kilometer voor de streep sluit de laatste ploegmaat aan. "Het komt dus aan op tactiek", aldus Kersten.

Stoempers, klimmers, meesterknechten en sprinters

Een team bestaat uit vijf wielrenners en ieder heeft zijn eigen functie én naam. De kopman, start en moet de totale afstand van honderd kilometer fietsen. De overige leden hebben illustere titels als Stoempers, Klimmers, Meesterknechten en Sprinters. Die laatsten hoeven slechts vijftien kilometer te fietsen. Maar het is niet zo dat dit de mindere fietsers zijn, laat een 'sprinter' weten: "Wij zullen aan het eind het meeste kopwerk doen en nemen de rest van de ploeg op sleeptouw."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl