Uitzendkrachten in actie voor meer loon [update]

EMMEN - Tientallen uitzendkrachten hebben in Emmen verhaal gehaald bij hun werkgever over het naleven van de CAO. De uitzendkrachten vinden dat ze worden onderbetaald.
Al ruim vier jaar zou onder andere uitzendorganisatie Tempo Team te weinig betalen, zo zeggen de werknemers. Volgens de vakbonden speelt het onder meer bij de uitzendkrachten die werken voor Draka in Emmen.Uitzendbranche vult eigen zakken
"De uitzendbureaus hebben verschillende tactieken", zegt Albert Kuiper van FNV. "Bijvoorbeeld door de uitzendkrachten in te lage functiegroepen in te delen, geen functiejaren toe te kennen, of bijvoorbeeld geen ploegentoeslag toe te kennen op overuren. Dit scheelt zo 10 tot 15 procent loon dat rechtstreeks in de zak van het uitzendbureau terecht komt."

Meer acties
De discussie gaat vooral over de toepassing van verschillende CAO's. Zo geldt in een bedrijf als Draka de metaal CAO. Uitzendkrachten hebben weer hun eigen CAO. Volgens Kuiper staat vast dat het loon van ingeleend personeel nooit minder mag zijn dan 10 procent van wat het vaste personeel krijgt.

Vakbond FNV gaat er van uit dat het niet bij deze actie alleen blijft.

Klopt niet zegt Tempo Team
Woordvoerder Joost Heeroma van Tempo-Team laat weten dat de aantijgingen van vakbond FNV niet kloppen. "We houden ons aan afspraken die met Draka en de vakbonden in 2011 zijn gemaakt". 

Bovendien, zo zegt Heeroma is er geen sprake van ontduiking of een andere benadering van de uitzendkrachten. "Dat ze geen ploegentoeslag krijgen over de overuren klopt. Die toeslag krijgen de werknemers van Draka ook niet".

De directie van het uitzendconcern heeft het personeel een brief gestuurd waarin de kwestie wordt uitgelegd. Daarmee wil het onrust voorkomen. Ook de vakbond heeft een brief gekregen.
Meer over dit onderwerp:
FNV Emmen Tempo-Team
Deel dit artikel: