Blijft Transavia vliegen vanaf Groningen Airport Eelde?

Transavia op Groningen Airport Eelde. (Rechten: archief RTV Drenthe)
Transavia op Groningen Airport Eelde. (Rechten: archief RTV Drenthe)
EELDE - Schrapt Transavia de vluchten vanaf Groningen Airport Eelde? De vraag komt op nu de luchtvaartmaatschappij de stekker trekt uit de vluchten vanaf Maastricht Aachen Airport. Reden: te weinig passagiers.
"De touroperators en de luchtvaartmaatschappij praten op dit moment met elkaar over het zomerseizoen 2016", zegt Monique Clarisse van Groningen Airport Eelde. "Maar ik ga er van uit dat we weer een volledig programma hebben. Er zijn geen signalen dat dit niet zo is."

Transavia te afhankelijk van toeristen

Transavia is al jaren één van de meest frequente bezoekers van de Drentse luchthaven. De maatschappij voert vluchten uit voor touroperators als Neckermann, Sunweb en Primavera.
Maar Transavia is bezig om haar strategie te veranderen. De maatschappij wil minder afhankelijk zijn van toeristen en zich meer richten op zakelijke reizigers. Eerder verdwenen daarom ook de twee wintervluchten naar de Alpen, omdat de vliegtuigen op een andere plek nodig zijn.

Alle bestemmingen boekbaar

Voor het komend zomerseizoen zijn bijna alle bestemmingen vanaf de Drentse luchthaven inmiddels gewoon boekbaar. Ook met Transavia. "Eelde heeft een dunner achterland, maar wel een trouw achterland", zegt Monique Clarisse van het vliegveld.
Touroperators kijken inmiddels wel met meer dan gemiddelde belangstelling naar Transavia. Ze gaan uit van voortzetting. "We houden overal rekening mee, maar Eelde heeft een hogere bezettingsgraad van de vliegtuigen", zegt Hanita van der Meer van Touroperator Thomas Cook (onder andere van Neckermann Reizen). Er is dan ook geen reden om te stoppen. "Verder kan ik er niets van zeggen".

Kostbare tussenstop

In Travmagazine is eigenaar Joost Romeijn van touroperator Sunweb minder positief. Romeijn snapt de keuze van Transavia wel. Ook in Groningen moeten een aantal vluchten gecombineerd worden met tussenstops op Rotterdam of Eindhoven om de kisten te vullen. "Dat is kostbaar", zegt hij in het reismagazine.
Transavia vliegt niet alleen maar met een tussenstop naar zonbestemmingen. Zo zijn er vanaf Eelde directe vluchten naar Portugal en de Canarische Eilanden. Ook de lijnvluchten met Londen en Gdansk van FlyBe en WizzAir zijn rechtstreeks. Vanaf Eelde wordt verder gevlogen door Corendon en TuiFly (het vroegere Arke Reizen).

Luchtvaart een vluchtige wereld

Tot op heden lijkt Eelde er goed van af te komen en kan de Noordelijke reiziger gewoon naar de zon op vakantie in de zomer van 2016. Maar in deze tijd van felle concurrentie is niets zo vluchtig als de luchtvaartsector. Het is ons vooralsnog niet gelukt om een reactie van Transavia te krijgen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.